„Modelul suedez” în combaterea pandemiei de coronavirus nu a dat rezultate, iar 2020 a fost un an groaznic pentru țară, a recunoscut regele Carl al XVI-lea Gustaf, într-o intervenție televizată.
„Cred că am eşuat. Avem un mare număr de morţi şi asta este teribil”, a spus regele, potrivit antena3.ro.
Suedia, celebră pentru numărul redus de infectări cu COVID, a ajuns să aibă 350.000 infectări și aproape 8.000 de morși, la o populație totală de circa 10 milioane de locuitori.
„Recent, a devenit evident că virusul s-a insinuat tot mai aproape. Nu este ceea ce vrem”, a continuat regele.
Suedezii au mizat pe recomandările de igienă, nu pe restricții, așa cum fac alte țări europene.
Nu au sancțiuni pentru nerespectarea normelor sanitare, iar autoritățile nu au impus până acum carantinare totală.
Există însă interdicția oficială a adunărilor de peste 8 persoane, dar putarea măștii nu este obligatorie, iar barurile și restaurantele au rămas deschise.
Totuși, guvernul a cerut, săptămâna aceasta, școlilor să treacă în online pentru elevii cu vârste între 13 și 15 ani, „cât mai curând posibil”.
Decizia ține de numărul mare de cazuri de COVID-19. Pe de altă parte, în Suedia, peste 90% din victimele virusului au vârste de peste 70%.
Laura Ghibu, medic chirurg dentar în Suedia, a vorbit, la WEBINAR-ul GÂNDUL.RO și Medici pentru România „Tratamente COVID19 aplicate în România vs. protocoalele mondiale” – „Cum a gestionat România pandemia în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel mondial” despre motivul pentru care Suedia a tratat diferit criza COVID-19.
„Modelul suedez, ca să fie bine realizat, trebuie cunoscut în profunzime. În Suedia nu există posibilitatea dată de Constituție să institui o stare de urgență pe timp de pace.
În plus guvernul suedez nu e responsabil pentru gestionarea crizelor sanitare, ci Agenția pentru Sănătate Publică.